Uzman Psikolog Büşra Dumanlı

Çocuklarda Öğrenme Güçlüğü Ve Tedavisi

Uzman Psikolog Büşra Dumanlı

Zeka düzeyinin önemli olmadığı, cinsiyet farkı gözetmeksizin çocuğun yaşı, almış olduğu eğitim göz önünde bulundurulduğunda okuma-yazma, matematik gibi derslerde öğrenmenin olması gereken düzeyin altında olması özel öğrenme güçlüğünün varlığını gösteren en önemli işarettir. Bir bakıma şunu çok açıkca söyleyebiliriz, bir çocuğun zekası normal iken, öğrenme düzeyinin önemli düzeyde geri olması öğrenme güçlüğünün olduğunu gösterir, ailelerin sandığının aksine zekasını göstermemektedir.

Çocuklarda okuma bozukluğu yani disleksi, yazılı anlatım bozukluğu ve matematik bozukluğu çoğunlukla hepsi bir arada şekliyle görülmektedir. Eğer ki tek başına görülen bir özgül öğrenme bozukluğu söz konusu ise % 80 okuma bozukluğundan kaynaklıdır. Genel olarak erkek çocuklarında daha fazla görülse de kız çocuklarında da yadsınamayacak niteliktedir. Okuma bozukluğu yani disleksiden bahsedecek olursak; çocuk okula başladıktan sonra fark edilebilir.Eğer ki çocuk yüksek zekaya sahip ise çok uzun zaman misal 3. Sınıf veya 4.sınıfa kadar fark edilmeyebilir. Bu çocuklarda okuma daha geç öğrenilir, okuma hızları daha yavaş olur ve harf /hece atlayarak veya ekleyerek ya da benzer harfleri karıştırarak okurlar. Yazılı anlatım bozukluğunda birbirine benzeyen harfleri karıştırarak birbiri yerine yazabilir veya yazmayabilir, ya da o harflerin yerine başka harf/hece yazabilirler. Genellikle noktalama işaretlerini karıştırırlar ve yazım imla kurallarına uymazlar. Matematik bozukluğunda ise çarpım tablosu öğrenme, işlem yeri ve sırasını izleyememe, şekilleri kopyalamada sorun, matematik kavram ve terimleri anlayamama gibi zorluklar görülür.

Öğrenme Güçlüğünün Okul Öncesi ve İlkokul Dönemdeki Belirtileri Nelerdir?

Kelimeleri diğer çocuklara göre daha geç öğrenir, konuşmaya akranlarından daha geç başlar. Kelimeleri zor telaffuz edip, tam anlamıyla söyleyemez ve yüksek sesle okumak istemezler. Bu çocuklar derslerin yanı sıra günlük işlevlerini yapmakta da oldukça zorluk çekmektedir. Sayıları daha geç öğrenir, karıştırdığı kelimeleri tersinden okuyup yazabilir. Saatleri, yön kavramlarını, matematik işaret ve terimlerini çok zor öğrenir ve herhangi bir beceri kazanmada da zorluk çekerler. Bunların dışında çocuk sosyal olarak da bu durumdan oldukça etkilenir ve arkadaşlık kurmak, sorumluluklarını yerine getirme, ödevlerini yapma, çalışma planı hazırlama ve ona uyma gibi durumlarda çok fazla zorluk yaşanılan durumlardır.

Her ne kadar tüm bunlardan bahsetsek de her çocuk kendine özgüdür ve ailelerin çocuklarını iyi bir şekilde gözlemleyip analiz etmesi gerekir.

Tedavisi Nedir?

Çocukta yaşanan öğrenme güçlüğüyle ilgili daha derin bilgi alabilmek için, çocuğun ilk başta psiko eğitimden geçmesi gerekir. Psikoterapi ile eğitsel bir takım terapiler uygulanabilir. Elbetteki bu sorunları çözmeye çalışırken okul- aile ve bu durumu çözmeye çalışan uzman kişi iş birliği içinde olmalıdırlar. Bu sayede çocukta görülen bu durum tedavi edilmiş olur.

Yazarın Diğer Yazıları