- Haberler
- Gündem
- Uzmanı Açıkladı: Çocuklarda İnternet Ve Teknoloji Bağımlılığını Önleme Yolları Neler?
Uzmanı Açıkladı: Çocuklarda İnternet Ve Teknoloji Bağımlılığını Önleme Yolları Neler?
Uzman Klinik Psikolog Büşra Dumanlı, Çocuklarda İnternet ve Teknoloji Bağımlılığını Önleme Yollarının neler olduğunu bilinçli anne ve babaların bu duruma 'dur' diyebilmenin püf noktalarını anlattı.
MANŞET45 ÖZEL HABER
Uzman Klinik Psikolog Büşra Dumanlı, çocuklarda internet ve teknoloji bağımlılığının önüne geçmede anne ve babaların nasıl bir yol izleyeceğine dair Haber sitemize özel açıklamalarda bulundu. Sohbet havasında gerçekleşen röportajda Dijital Aletlerin Kullanım Saatlerini Planlamak, Aktiviteler Yaratabilmek, Evde Spor Yapmak gibi başlıklar adı altında anne ve babalara püf noktalarını anlattı.
TEKNOLOJİK ALETLERİN KULLANIMLARINI SINIRLANDIRMAK
Uzman Klinik Psikolog Büşra Dumanlı, Anne ve babaların çocuklara örnek olunması gerektiğini belirterek, “Çocuğum kitap okusun diyip, okumamasından yakınırken önce o çocuk bizi kaç kez kitap okurken gördüğünü kendimize sormamız gerekir. Çocuğumuz bizi kitap okurken görmüyorsa, çocuğunda bu durumu alışkanlık haline getirmesi ne yazık ki çok zordur. Aynı şekilde tablet, bilgisayar, telefon kullanımından uzak tutmak için de, önce anne babaların özellikle çocuklarının karşısında iş ile alakası dışında bu teknolojik aletleri kullanımını sınırlandırması gerekmektedir. Çocukları sınırlandırabilmek adına, ailece ekran kapatma saatleri yani tüm bu dijitalleri kapatma saati oluşturmakta fayda sağlayabilen yöntemler arasındadır. Bu davranışı özellikle beraber geçirilen saatlerde misal, kahvaltılar, akşam yemekleri, çocuğun oyun veya ödev saatleri gibi zamanlarda yapmak birlikte geçirilen vaktin daha keyif alınır hale gelmesini kolaylaştırır.” dedi.
DİJİTAL ALETLERİN KULLANIM SAATLERİNİ PLANLAMAK
Kullanılan dijital aletlerin kullanım saatlerini planlamak, oluşan teknoloji/internet bağımlılığının bilinçli kullanımın oluşturulması açısından büyük önem taşıdığına dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Dumanlı, “Durum bu şekilde olduğunda fark edeceksiniz ki, bir süre sonra belki de siz, belki de eşiniz yada çocuğunuz en son kim bilir birbirinizin yüzünüze en son ne zaman dikkatli baktığınızı görüp, birbirinizin farkında olacaksınız.” İfadelerine yer verdi.
AKTİVİTELER YARATABİLMEK
Teknolojik aletlerin kapatıldığında sıkılma durumunda çocuklar ile aktiviteler üretme eğiliminde olunacağını kaydeden Dumanlı,
“Tüm dijitaller kapandığında sohbet dışında sıkılabilme durumunuza karşılıkta, çocuğunuzla aktiviteler üretmeye meyilli olacaksınız. Tabi ki bu aktiviteleri seçerken çocukların izlediği programları, videoları, oynadığı oyunları, kısacası ilgi alanlarına yönelik olmalı ve bunlara sizinde ortak olacağınız aktiviteler yaratabilmek dikkat edilmesi gereken durumlardır. Çocuklarınızı iyi gözlemleyin, onlar keşfedilecek birer dünya unutmayın. Gözlemlerken çocuğunuzun yeteneklerini ve mutlu oldukları şeyleri aktivite haline getirmek veya bu alanlarda herhangi bir hobiye yönlendirmek akıllıca olacaktır. Ayrıca, çocuklarınıza yaşlarına ve gelişim düzeylerine uygun olacak şekilde ev içerisinde görevler verebilirsiniz. Bu sayede çocuğun hem dijitalde geçirmediği zaman dilimi boş geçmemişken hem de çocuğunuza sorumluluk duygusunu kazandırmış olursunuz.” İfadelerine yer verdi.
EVDE SPOR YAPMAK
“Özellikle okul veya kreş çağında olmayan çocuklar, binalara kapalı, sürekli ev içerisinde bulunduğu için haliyle enerji boşalımı da sağlayamamaktadır.” Diyen Dumanlı, “Çocukların bu sarf etmesi gereken enerjisini dijital ortamlar yerine evde spor yapmasını destekleyerek hatta sizde ona katılarak yapabilirsiniz.” Dedi
ARAŞTIRMALARA GÖRE
Uzman Klinik Psikolog Büşra Dumanlı “ Araştırmalara göre 0-3 yaş arası çocukların izlediği video gibi yani kısaca ekranlardan neredeyse hiçbir şey kazanmadığını, 3-6 yaş arası çocukların ise, renkler, pekiştirmeler gibi içerikleri izleyerek öğrendiği yani fayda sağladığı yönünde olmakla birlikte, 9 yaş öncesi çocukların başına buyruk şekilde kullanım sağlamamaları, 12 yaş öncesi çocukların ise, herhangi bir iletişim kanalı olan sosyal medya kesinlikle kullanmamaları gerektiğini açıklamışlardır.” Dedi.
ANNE BABALAR TARAFINDAN KULLANDIĞI DİJİTAL ALETLERİN, İÇERİKLERİN KONTROLÜ MUTLAKA SAĞLANMALIDIR
Dumanlı, “Çocuklarınızın kullanım içeriklerini muhakkak denetlemeli yani kontrol etmelisiniz. Malum özellikle son zamanlarda bilindiği üzere siber zorbalık ve siber uzaklaştırma çağımızın muhtelif sorunları haline gelmiştir. Dolayısıyla çocuklarınızın izledikleri oyunlardan, izledikleri videolara, hatta aralarda çıkan reklamların dahi çocukların duygusal ve psikolojik gelişimini etkilemektedir. Bu yüzden çocuklarımızın zarar görmemesi adına anne babalar tarafından kullandığı dijital aletlerin, içeriklerin kontrolü mutlaka sağlanmalıdır.” Diyerek sözlerini noktaladı.