'Sağlık Okuryazarlığını Artırarak Hastalıkları Meydana Gelmeden Önlemek İçin Çalışmalarımız Devam Edecek'

Halk sağlığı ve koruyucu sağlık hizmetlerinin önemini vurgulamak ve yürütülen çalışmaları daha görünür kılmak amacıyla, 2001 yılından bu yana 3-9 Eylül tarihleri Sağlık Bakanlığı tarafından 'Halk Sağlığı Haftası' olarak kutlanmaktadır. Manisa İl Sağlık Müdürü Opr. Dr. Erol Karaca içinde bulunduğumuz Halk Sağlığı Haftası'nda açıklamalarda bulundu.

'Sağlık Okuryazarlığını Artırarak Hastalıkları Meydana Gelmeden Önlemek İçin Çalışmalarımız Devam Edecek'

Manisa İl Sağlık Müdürü “Halk Sağlığı Haftası kapsamında halk sağlığı hizmetlerini, koruyucu sağlık hizmetlerini ve bu hizmetlere herkesin erişiminin önemini belirtmek amaçlanmıştır. Bu yıl bu kapsamda, Bakanlığımız tarafından her güne bir sağlık mottosu belirlenmiş olup Müdürlüğümüz Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı bünyesinde, İlçe Sağlık Müdürlüklerimiz ile birlikte Halk Sağlığı Haftasını kutlamaktayız.” diyerek başladığı konuşmasında, koruyucu sağlık hizmetleri, anne-bebek sağlığı, bağışıklama programları, kanser taramaları ve günlük yaşamın ve alışkanlıkların sağlık üzerindeki etkisi ile ilgili konulara yer verdi.

Aile Sağlığı Merkezlerinin önemini belirten Müdür Karaca “Koruyucu sağlık hizmetleri vatandaşlarımızın temel sağlık hakkıdır. Güvenli annelik sağlıklı bir gebelik ile mümkündür. Bebek beslenmesi ve nutrisyonel destek programları tüm Dünya’da olduğu gibi ülkemizde olduğu gibi Müdürlüğümüz bünyesinde de büyük bir özveri ile yürütülmeye devam etmektedir. Vatandaşlarımızı gebelerin, bebeklerin, çocukların ve kronik hastalığı olanların rutin kontrollerini yaptırmaları için Aile Sağlığı Merkezlerimize bekliyoruz.” dedi.

Konuşmasında Koruyucu Sağlık Hizmetlerinin başında gelen aşılama konusunu da değinen İl Müdürü: “Genişletilmiş bağışıklama programı kapsamında uygulanan aşılarla ülkemizin geleceği olan çocuklarımızın sağlığı güvence altına alınmaktadır. Ayrıca risk grubu olan bireylerimiz de aşılanmaktadır. Bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkışını engellemek ve herhangi bir salgın riskini önlemek adına bulaşıcı hastalık bildirimleri izlenmekte, hızla müdahale edilip kontrol çalışmaları başlatılmaktadır.” dedi.

Erken teşhis halk sağlığı için, sağlık taramaları da erken teşhis için çok önem arzetmektedir. Uzm. Dr. Erol Karaca sağlık taramaları ile ilgili şu ifadeleri kullandı. “Kadınlarda en yaygın kanser türü olan meme kanseri başta olmak üzere, rahim ağzı (serviks), kalın bağırsak kanserlerine karşı tarama programları Aile Sağlığı Merkezlerimizde ve Sağlıklı Hayat Merkezlerimizin bünyesinde bünyesindeki KETEM’lerde sürdürülmektedir.”

Günlük yaşam tarzı ve alışkanlıkların sağlığı doğrudan etkilediğini ve birçok hastalıktan korunmak için sağlıklı beslenmenin, hareketli bir yaşam tarzı benimsemenin, sigara ve alkolden uzak durmanın gerekli olduğunu belirten Uzm. Dr. Erol Karaca, “İlimizde Aile Sağlığı Merkezlerinde ve Sağlıklı Hayat Merkezlerinde sağlıklı yaşam alışkanlıkları, beslenme, alkol, sigara, davranışsal bağımlılıklardan korunma gibi pek çok alanda koruyucu sağlık hizmetleri ve danışmanlık hizmetleri verilmekte, toplum katılımlı eğitimler düzenlenmektedir. Koruyucu sağlık hizmeti çalışmalarını yaygınlaştırmak, sağlık eğitimleri düzenleyip toplumun sağlık okuryazarlığını artırarak hastalıkları meydana gelmeden önlemek için, İl Sağlık Müdürlüğü olarak çalışmalarımız devam edecektir. Fakat diğer tüm konularda olduğu gibi bu konuda da vatandaşımızın başvurulara gerekli özeni göstermesi büyük önem teşkil etmektedir.” dedi. HABER MERKEZİ