Prof. Dr. Kenan Gürsoy İzmirlilerle Buluştu
Türk Kültür ve Sanat Derneği, Vatikan Emekli Büyükelçisi ve ülkemizin Felsefe alanındaki en önemli bilim insanlarından biri olan Prof. Dr. Kenan Gürsoy'u İzmirlilerle buluşturdu.
İzmir Fuar Gençlik Tiyatrosu’nda gerçekleştirilen “Parçalanmış Düşünce, Dağılmış Hayat ve İnsan” konulu konferansa, her yaş grubundan çok sayıda dinleyici katıldı. Öğrenimini Fransa’da Renne ve Sorbonne Üniversitelerinde tamamlayan; Sorbonne, Galatasaray, Atatürk, Ankara, İstanbul Aydın ve Üsküdar Üniversitelerinde dekanlık da olmak üzere pek çok idari görev üstlenen, yurt içinde ve dünyanın hemen hemen her ülkesinde pek çok konferanslar veren, Cenan Vakfı Mütevelli Heyeti ve Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kenan Gürsoy, büyük ilgiyle dinlendi.
Prof. Dr. Kenan Gürsoy, “Toplumun felsefi düşünceyle, tefekkürle bütünleşmesinin gerekli olduğunu düşünüyorum. Bir şuura, bir bilince ihtiyacımız var. Yaptıklarımız üzerine, yaşadığımız hayat üzerine, olduğumuz o insan üzerine bir farkındalığa ihtiyacımız var. Bu hayatta niçin bulunduğumuzu anlamak, hangi değer dünyasını paylaştığımızı birlikte düşünmek ve çıkan problemler nelerse onları bütün bir dünya sathında, fakat özellikle de kendi kültürel bünyemizde düşünmeye başlamak için felsefe önemlidir” dedi.
Makamat-ı Evliya adlı Akşemseddin üzerine bir kitap yazdığından bahseden Gürsoy, “Gördüm ki Fatih Sultan Mehmet’in şahsiyetini oluşturan Akşemseddin de Molla Fenârî de Fıkıh’ta Muhyiddin İbnü'l-Arabî ekolündendir. Sadece tasavvuf alanında kalanlar değil, bu o ekolü genişletenler de bu düşünceden istifade etmişlerdir. Hz.Mevlâna ekolü de birlik fikri üzerinedir. Bir nesil sonra yaşayan Türkçe’nin şahı Yunus Emre de bir birlik düşünürü, bir birlik bilgesidir. İnsan olmanın gereğini sorgulamak yeni bir şey değildir. Peygamberler tarihiile de bilgelik tarihi ile de başlatabilirsiniz. Doğru ve güzel ahlâk nasıl olmalıdır? Siyaset, din nasıl olmalıdır? diye sorulmalıdır. Eğer bu sorular sorulmazsa, düşüncenin de felsefenin de bilimin de hatta sanat üzerine düşüncenin de olmadığını değerlendirmek gerekir. Düşünen insandan itibaren tabiatla doğru bir iletişimin ne olduğunu sorguluyoruz. Tabiat karşısında kendimizi bir edebe sokmanının ne kadar önemli olduğunu düşünmek mecburiyetinde kalıyoruz. Bu olmazsa, insan da olmaz, kendimizi bir eşya yerine koymuş oluruz. Biz kendimizle ve bizim için yaratılmış olanlarla bir bütünlük aramalıyız. Bu İslâm düşüncesinin en başından beri, Peygamberimizden itibaren ön plâna alınan şeydir. Bütünlüğe davet söz konusudur” diye konuştu.
Konferansın sonunda konukların sorularını da cevaplayan Prof. Dr. Kenan Gürsoy’a, Türk Kültür ve Sanat Derneği Genel Başkanı Ayla Yücetürk ve Onursal Başkan Sevgi Özküzne tarafından teşekkür belgesi takdim edildi. Dernek Genel Başkanı Ayla Yücetürk, “Bende değerli hocamızın Felsefe Atölyesi öğrencilerinden biri olarak; bize öğrettikleri, hatırlattıkları ve bizi her daim tefekküre davet ettikleri için kendisine çok teşekkür ediyorum” dedi.