Müteahhitler, Sorunlarına Çözüm Aradı

Salihli Ticaret ve Sanayi Odası'nda bir araya gelen müteahhitler bir yandan ilçenin yapı stoğu hakkında değerlendirmelerde bulunurken, diğer yandan depreme dayanıklı binalar için neler yapılabileceğini tartıştı. İlgili kurumların temsilcilerinin de hazır bulunduğu değerlendirme toplantısına müteahhitler yoğun katılım sağladı.

Müteahhitler, Sorunlarına Çözüm Aradı

Salihli Ticaret ve Sanayi Odası’nın bir gelenek haline getirdiği sektörel anket çalışmaları çerçevesinde müteahhitlik sektörü incelendi. Birebir ziyaretlerle doldurulan anketlerin değerlendirmesi için de Salihli TSO’da sektör temsilcilerinin ve paydaş kurumların yetkililerinin katılımıyla bir toplantı düzenlendi.

Değerlendirme toplantısına Oda üyesi müteahhitlerin yanı sıra Salihli Belediyesi İmar İşleri Müdürü Mert Sönmezer, SGK Müdürü Canan Aldağ, AKSA Enerji Müdürü Erdem Eren, MASKİ şefi Tuğrul Kaçar, Gediz Elektrik yetkilisi Servet Dinç, Telekom yetkilileri Oktay Özcan ve Mustafa Çümen ile İnşaat Mühendisleri Odası Salihli Temsilcisi Hasan Engin de katıldı.

Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel, Kahramanmaraş ve civar illerde yaşanan deprem afetinin binaların sağlamlığı konusunu gündeme getirdiğini ve bütün gözlerin müteahhitlik sektörüne çevrildiğini belirterek yaptığı açış konuşmasında, incelemek için tesadüfen seçilen bu sektörün depremle birlikte ülkenin gündemine oturduğuna işaret etti.

On binlerce insanın hayatına mal olan ve yüzbinlerce insanın evsiz kaldığı depremin sorumlusunun sadece müteahhitler olmadığını, bilgisizliğin yanı sıra denetimsizliğin de sorgulanması ihtiyacının ortaya çıktığını vurguladı. Yüksel, inşaat ustalarının, kalıpçı ve demircilerin eğitilmesinin büyük bir ihtiyaç olduğunun ortaya çıktığını; aynı zamanda yapı denetim firmalarına bırakılan denetim yetkisinin de kamu kurumları vasıtasıyla yapılmasının daha efektif sonuçlar vereceği yönünde kanaatlerin güçlendiğini kaydetti.

Salihli’de faal olarak inşaat yapan müteahhitlerin katılımıyla yapılan anket değerlendirme toplantısında sektör mensuplarının en önemli sorunlarından birinin otopark yönetmeliğinden kaynaklandığı ortaya çıktı. Sektör temsilcilerinin bir diğer sorununun ise kalifiye eleman sıkıntısı olduğu belirlendi. Toplantıda inşaat sektöründe özellikle son 2-3 yıl içinde demir, beton, cam, PVC, alüminyum ve işçilik gibi astronomik orandaki zamların büyük sorunlara neden olduğu konusu üzerinde de duruldu.

Salihli Belediyesi İmar İşleri Müdürü Mert Sönmezer, otopark yönetmeliğinden kaynaklanan sıkıntının farkında olduklarını ve bu konuda neler yapılabileceğini araştırdıklarını ifade etti. Sönmezer, Salihli’de yeni binaların yapımında belediyenin riskli bölgelerde zemin iyileştirmesine yönelik uygulamalarının çok yerinde olduğuna ve bu nedenle ilçede yapılan binaların risk katsayısının düşük olduğuna vurgu yaptı.

İki buçuk saat süren toplantıda müteahhitler karşılaştıkları sorunlar hakkında belediyenin yanı sıra Gediz Elektrik, SGK, Telekom, Aksa Enerji ve MASKİ yetkililerine uygulamada karşılaştıkları sorunları anlatma imkanı buldu. Sorunların ve aksaklıkların giderilmesi konusunda ortak kararlar alındı.

Yapı denetiminin havuz sistemiyle il genelinde yapılmasının efektif olmadığı, bunun için bölgelere ayırarak uygulama yapılmasının daha verimli olacağı konusunda görüşler dile getirildi. Sorunları içeren raporun ilgili kurumlara iletilmesi ve inşaatlarda çalışan usta ve işçilere eğitim verilmesi gerektiği konusunda fikir birliğine varıldı.