Manisa'daki Ziraat Oda Başkanlarından 'Domates' feryadı…
Manisa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu, son günlerde 1,70 kuruşa kadar düşen domates fiyatlarıyla ortak açıklama yaptı.
“Tarlada 1,70 kuruş olan ürünümüz
pazarda 10 TL,Manavda 40 TL, gelin bu işin içinden siz çıkın"
Ahmet ÜNSAL/Manisa
Manisa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu, son günlerde 1,70 kuruşa kadar düşen domates fiyatlarıyla ortak açıklama yaptı.
Manisa Şehzadeler Ziraat Odası Başkanlığındaki toplantıya katılan Ziraat Oda Başkanları hükümete seslenerek;
“Tarlada 1,70 kuruş olan ürünümüz
pazarda 10 TL,Manavda 40 TL, gelin bu işin içinden siz çıkın” diyerek seslerini yükselttiler
Yanlış tarım politikaları nedeniyle büyük sıkıntılar yaşandığını ifade eden Manisa Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ,
“İçinde bulunduğumuz mevsim itibariyle yaşadığımız hasat döneminde bütün tarım ürünlerinde çiftçimiz zarar etmektedir. Son yılların en kötü hasat dönemini yaşamamızın sebebi yanlış tarım politikalarıdır. Yetiştirdiğimiz ürünlerin fiyatı yükseldiğinde ihracat yasaklanıyor ya da ithal ediliyor. Üreticilerimizle birlikte tarım ürünlerini işleyen, ihraç eden fabrikalarda iflas ediyor. Buğday, pamuk ve mısır gibi ürünlere verilen prim düşük olduğu için çiftçimiz ekemiyor. Bu ürünleri dışarıdan ithal ederken ihtiyaç fazlası yetiştirdiğimiz domates, biber, kavun ve karpuz gibi ürünler tarlada kalıyor. Bu şartlar iyileştirilmezse çiftçilerimiz üretemez, tarlasını traktörünü satmak zorunda kalır. Özellikle salçalık domateste acil çözüm bulunmalıdır. Tarım ve Orman Bakanlığı ile salça fabrikaları arasında acilen çözüm odaklı tedbirlerin alınmasını temenni ediyoruz” dedi.
Salçalık domates fiyatlarının “Buğday, mısır, pamuk gibi ürünlerden üretici para kazanmadı. Geçen yıl yaptığımız açıklamalarda bu ürünlerin fiyatlarında iyileştirme yapılmazsa diğer ürünlere etki yapacağını söylemiştik. Domates üretimi iki katına çıktı. Diğer ürünlerden çiftçimiz para kazanamadığı için kaçtı. Bugün domatesin maliyeti 1 dekarda 30 bin - 35 bin TL olmasına rağmen üreticimiz 1,70 TL’ye, 2 TL’ye domates satmak zorunda kaldı. Birçok üreticimizde tarlasını sürmek zorunda kaldı. Neden kalite yakalanamadı bazı yerlerde hastalıklardan dolayı, fabrikalar bunları geri çevirdi. Zaten bunun 1 TL’si işçiye gidiyor. Böyle olunca çiftçinin eline hiçbir şey kalmıyor. Tarım Bakanlığımız, Cumhurbaşkanımız bu konuya bir an önce el atmalıdır. Bu malın bir an önce yerden kalkması lazım, bu bir milli bir servettir. Yoksa yerde kalacak. 12 ay boyunca soframızdan eksik olmayan bu domatesi böyle giderse tarlada bırakmak zorunda kalacağız” diye konuştu.
Tarlada fiyatların düşük olmasına rağmen marketlerde özellikle fiyatların yüksek olmasından dolayı üreticinin kazanamadığını vurgulayan Başkan Altındağ, “Domates mevkine göre farklı fiyatlara satılıyor. Üreticide 4 lira olan domates marketlerde 15 liraya kadar hatta daha fazla fiyata satılıyor. Burada da yine üretici kazanmıyor” dedi.
Turgutlu Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şenol, Türkiye’nin pamuk konusunda yıllık 2 milyar dolarlık pamuk ithal ettiğini kaydetti. Şenol, en fazla katma değeri olan pamuğun üretilmesine izin verilmediğini söyledi. Tarımın bitmek noktasına geldiğini ifade eden Şenol, üretim konusunda ne iktidarın ne de muhalefetin ziraat odalarına danışmadığını belirtti. Şenol, devletin üretilen domates desteği vermesi gerektiğini dile getirdi. Şenol, “Ziraat Odaları olarak çiftçimizi yönlendireceğiz. 10 dekar ekiyorsan 50 dekar ek, 50 dekar ekiyorsan 30 dekar ek. Zaten ektiğimiz ürünler tarlada kalıyor. Bizim 5 liraya çıkardığımız domatesi Ankara’da, İstanbul’da 30 liraya yemesinler, biz 5 liraya yiyorsak onlarda 10 liraya yesinler. Halkımız ucuz yesin. Ekimlerimiz azaltacağız, alternatif ürünlere gideceğiz. Serbest domates ekimleri yapmamalıyız” diye konuştu.
Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, veriler açıklayan TÜİK’in ürün planlama konusunda çalışma yapmadığını dile getirdi. Birçok ülkede ne ekileceğiyle ilgili çalışmaların yapıldığını ifade eden Okur, ülkemizde ise aynı durumun olmadığına dikkat çekti. Okur, “Domates para yapıyorsa herkes domates ekiyor, karpuz para yaptıysa herkes karpuz ekiyor. İşte bunun önüne devletin geçmesi lazım” diye konuştu.
Gölmarmara Ziraat Odası Başkanı Erdal Ziyan, çiftçinin enflasyonu düşürmediğini üreticinin aynı zamanda bir tüketici olduğunu söyledi…