Hafsa Sultan MTAL, ilçedeki okulların yemek ihtiyacını karşılıyor
Merkezdeki devlet okullarının yanı sıra en ücra yerlerdeki köy okullarına kadar öğrencilerin yemekleri Hafsa Sultan'dan ulaştırılıyor. Yiyecek- İçecek Hazırlama bölümündeki öğrencilerin de yardımıyla her gün 60'a yakın okula 3 çeşit öğle yemeği ve kahvaltı gönderiliyor.
Salihli Hafsa Sultan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin (MTAL) öğrencileri, bir yandan eğitim görürken, aynı zamanda pratik yapma ve eğitim masraflarının bir kısmını da karşılama imkanı buluyor.
Altı bölümde toplam 670 öğrencinin öğrenim gördüğü Salihli Hafsa Sultan MTAL, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi, Moda Tasarım, Grafik, Bilgisayar, El Sanatları ve Yiyecek- İçecek Hazırlama olmak üzere 6 ayrı alanda eğitim veriyor. Her alan, döner sermaye denen sisteme bağlı olarak gelir getirici faaliyet yapıp, elde edilen geliri paydaşlara bölüştürebiliyor.
Yiyecek – İçecek bölümünde eğitim gören öğrenciler, ilçe genelinde taşımalı eğitim kapsamındaki öğrencilerin yemeklerini hazırlayıp, onlara sıcak yemek ulaştırma hizmetini her gün düzenli bir şekilde yapıyor.
Okulun başarılı çalışmalarını yakından görmek üzere Hafsa Sultan MTAL’ni ziyaret eden Salihli Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) yönetimi, atölyelerdeki ve yemek hazırlama bölümünü gezdi. Ziyarete Salihli TSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel, Meclis Başkanı Süleyman Oral, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Günay Topkaya ve Oda’nın Girişimci Kadınlar Kurulu Başkanı Benay Oral, Hafsa Sultan MTAL Müdürü Akın Akçeltik ve bölüm öğretmenlerini tebrik etti. Okuldaki sergiyi de ziyaret eden Salihli TSO heyeti, destek amacıyla sergide yer alan üç fotoğrafı satın aldı.
Okul Müdürü Akın Akçeltik, öğrencilere eğitimin yanı sıra pratik yapma imkanı sunan, görev aldıkları işlerde döner sermayeden para kazanma imkanı da sağlayan Hafsa Sultan MTAL’den mezun olan öğrencilere lise diploması yanında bir de işyeri açma belgesi verdiklerini, bu imkanın yeni işyeri açmada büyük avantaj sağladığı bilgisini verdi.
4 bin 600 porsiyon yemek
Okulda yemek hazırlığı bir gün önceden başlıyor. Menüde yer alan yemek için gerekli malzemeler bir gün önceden ayarlanıyor. Patatesler, havuçlar soyuluyor, ekmekler dilimleniyor. Ertesi gün sabah saat 4’ten itibaren hummalı bir çalışma başlıyor. Üç aşçı ocakları yakıp, pişirme işlemine başlıyor. Saat 8.30’da gelen bölüm öğrencileri de öğretmenlerinin nezaretinde önceden belirlenmiş kaplara, kişi sayısına göre yerleştirmeleri yapıyor.
Kiralanan panelvan tipi araçlara yerleştirilen yemekler en geç 9.30’da hareket ediyor. 4 araç farklı güzergahlara dağılıyor. En yakından başlayarak, en ücra noktalardaki okullara kadar ulaştırılan çelik termos kaplar içindeki yemekler, saatler sonra bile sıcak olarak servis edilebiliyor.
Salihli genelindeki 35 okulda öğrenim gören 3 bin 769 kişiye öğle yemeği ulaştırılıyor.
Hafsa Sultan okulundan sadece öğle yemeği değil, bir de kahvaltı servisi yapılıyor. 22 anaokulundaki 681 çocuk da bu hizmetten yararlanıyor. İki araç da kahvaltıları dağıtıyor. Okuldan haftanın beş günü, Özel Eğitim ve Uygulama Okulu dahil toplamda 4 bin 606 porsiyon yemek ve kahvaltı gönderiliyor.
Okul bunu Milli Eğitim Bakanlığı’nın “Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Yönetmeliği” çerçevesinde yapıyor. Önceki yıllarda sadece kendi okulundaki taşımalı öğrencilere yönelik olarak başlayan yemek uygulaması, 2021-2022 eğitim öğretim yılında bütün ilçeyi kapsayacak şekilde genişletildi.
Döner sermaye kapsamındaki bu çalışmalar, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile imzalanan sözleşme çerçevesinde yerine getiriliyor. Her ay 100 ile 120 arasında öğrenci ve bölümde görevli 5 öğretmen bu çalışmalarda görev alıyor.