Eğitimci Tetik: Okullarda Afet Dersi Verilmeli
Salihli TSO'nun Meclis Toplantısı'nda AFAD grevlisi olarak gittiği deprem bölgesine dair izlenimlerini paylaşan eğitimci Barış Tetik, Salihli'de arama- kurtarma ekibi kurma girişimleri hakkında da bilgi verdi.
Salihli Ticaret ve Sanayi Odası’nın Mart ayı Meclis Toplantısı’nda konu yine deprem felaketi ve afet bölgesinde devam eden çalışmalar oldu. İnşaat Yüksek Mühendisi Hasan Engin bir hafta süren gözlemlerini ve tespit ettikleri hatalı inşaat teknikleri, Jeoloji Mühendisi Osman Vural da zeminler hakkında bir önceki Şubat ayı Meclis toplantısında bilgi vermişti.
Mart ayı Meclis Toplantısı’na konuk olan Afet ve Acil Durum teknikeri olan eğitimci Barış Tetik, görevli olarak deprem bölgesinde yaşadığı deneyimleri Meclis üyeleriyle paylaştı.
Salihli TSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel’in Mart ayı faaliyetleri hakkında yaptığı bilgilendirmeden sonra kürsüye gelen Barış Tetik, 11 gün boyunca Osmaniye ve Hatay ilinde arama kurtarma gönüllüsü olarak görev yaptığını anlattı.
AFAD görevlendirmesiyle gittiği bölgede yaşadıkları ile ilgili Salihli TSO Meclis üyelerine detaylı bir sunum gerçekleştiren Tetik, eğitimci olmasının da getirdiği deneyimle afet konusunun okullarda ders olarak okutulması önerisini getirdi. Tetik şu bilgileri verdi:
“Bölgede zemin ve bina yapımı kaynaklı hasarlardan ders alınması gerekir. Depremin değil güvenilir olmayan yapıların can kaybına neden olduğunu unutmayalım. Ülkemiz deprem, sel, yangın, heyelan anlamında afetlere açık bir ülkedir. Bu nedenle afetlerle yaşama ve mücadele kültürü, ülkede yaşayan her birey tarafından benimsenmelidir. Özellikle okullarda seçmeli ya da zorunlu olarak afet konulu ders müfredata alınmalıdır.”
Yerel arama kurtarma gönüllülerinin ve arama kurtarma derneklerinin yaygınlaşmasının önemine değinen Tetik, Salihli’de ilçe nüfusuna hitap eden, tam teçhizatlı en az 50 kişilik profesyonel arama kurtarma ekibi oluşması için çaba harcadıklarını da sözlerine ekledi.