Disiplinlerarası Strateji Arama Çalıştayı Gerçekleştirildi
Deprem Sonrası Yaşamı Yeniden Kurmak sloganıyla yola çıkılarak, Manisa Celal Bayar Üniversitesi BAP Birimi tarafından desteklenen 'Disiplinlerarası Strateji Arama Çalıştayı Gerçekleştirildi' açılış töreni, Prof. Ümit Doğay Arınç Kültür Merkezi'nde düzenlendi.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan açılış töreni Çalıştay Proje Yürütücüsü MCBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Duygu Alptekin’in konuşmaları ile devam etti. “Deprem Bölgesinden Gelen Konukların Sosyo-Demografik Özellikleri ve Sosyal İyileşme Adımları” başlıklı sunum, Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Derya Kaylı tarafından gerçekleştirildi.
Rektör Prof. Dr. Ahmet Ataç konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Bildiğiniz üzere, 6 Şubat 2023 Maraş Merkezli Deprem felaketi yüzyılın felaketi olup binlerce vatandaşımızın hayatlarını kaybetmelerine ve çok sayıda bu illerde yaşayan vatandaşlarımızın da bu süreçten olumsuz yönde etkilenmesine neden olmuştur. Deprem sonrası yaşanılan bu süreçte afet bölgesinden vatandaşlarımız Türkiye İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı tarafından, farklı yerleşim yerlerine transfer edilmiştir. Üzülerek ifade etmek isterim ki böylesi büyük bir felaket sonrasında vatandaşlarımız; mekânsal aidiyetlerini, düşünme biçimlerini, davranışlarını, sosyal işlevselliklerini ve gündelik yaşamlarındaki rutinlerini de büyük ölçüde kaybetmiştir. Bu nedenle vatandaşlarımızın ivedi bir şekilde yaralarının sarılmaya ihtiyacı vardır.
Bu bağlamda; deprem sonrası Manisa’ya gelen konuklarımızın ihtiyaçlarının giderilmesi ve sosyal iyileşme süreçlerinin desteklenmesi oldukça önemlidir. Manisa Valiliği ve Üniversitemiz arasında gerçekleştirdiğimiz iyi niyet iş birliği protokolü kapsamında Üniversitemiz bünyesinde öncelikli olarak “Depremden Etkilenen Vatandaşlarımıza Yönelik Destek Komisyonunu” oluşturduk. Komisyonun çalışmaları neticesinde; okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise, üniversite öğrencileri ile yetişkinler ve kadınlar olmak üzere altı farklı hedef kitleye yönelik olarak eğitim programları hazırladık. Hazırlanan eğitim programlarında gönüllü olarak görev alan eğitimcilerimizle birlikte iki hafta önce Ayşe Hafsa Sultan Kredi Yurtlar Kurumunda “Çocuklar İçin Etkinlik, Ebeveynler İçin Bir Nefes” sloganıyla Manisa Valimizin de katılımıyla bir tanışma etkinliği gerçekleştirdik. Vatandaşlarımızla sohbet ederek istek ve beklentilerini dinledik. Üniversitemiz tarafından organize edilen eğitim programları hakkında vatandaşlarımızı bilgilendirdik. Program dahilinde neredeyse haftanın her gününe yayılan etkinliklerimizi de başarılı bir şekilde gerçekleştirmekteyiz.
Bunun yanında afet üzerine akademik sorumluluklarımıza ilişkin farkındalığı da artırmak amacıyla bu çalıştayı gerçekleştiriyoruz. Çalıştay ile ilgili alanda katkı sunmak isteyen farklı disiplinlerde uzman akademisyenlerimizin aralarındaki iletişimi/etkileşimi geliştirme, paylaşımda bulunma, daha geniş vizyonlar kazanma, yenilikçi fikirler üretme ve bilimsel düşünerek bunu uygulamaya koyabilme fırsatı sunulacağına inanmaktayız.
Üniversitemizin BAP birimi tarafından desteklenen bu çalıştayda; mevcut durumun değerlendirilmesi, geleceğe yönelik kısa ve uzun vadeli planlamaların yapılması ve uygulamaların gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir. Manisa Celal Bayar Üniversitesi olarak kurumsal ortak aklı harekete geçirmek amacıyla farklı fakültelerden Fen-Edebiyat Fakültesi, Tıp Fakültesi, Spor Bilimleri Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ve farklı Meslek Yüksek Okullarından gönüllü olarak desteklerini sunan öğretim elemanlarımız ve öğrencilerimiz bu çalıştaya katkı sağlamaktadır.
Süreçte emeği geçen herkese teşekkür eder; ülkemize, milletimize hayırlı olmasını dilerim.”
Konuşmaların ardından çalışma raporları hazırlanarak sunuldu. Deprem Sonrası Yaşamı Yeniden Kurmak: Disiplinlerarası Strateji Arama Çalıştayı, değerlendirme ve kapanış sırası ile nihayetlendi.