CHP Manisa'da Tüzük Değişikliği Gergin Anlar Yaşattı!
Manisa'da Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) eski il başkanı ve 5.milletvekili adayı Semih Balaban ile CHP 22 ve 24. Dönem Manisa Milletvekili Hasan Ören'in düzenlendiği basın toplantısında. Toplantının gündem maddesi olan tüzük değişikliği talebi gergin anlar yaşattı.
HABER: CENGİZ KILINÇASLAN
Toplantının ardından söz alan bazı partililer basın açıklamasının, 3 Haziran Cumartesi günü gerçekleştirilecek CHP Parti Meclisi toplantısının ardından yapılması gerektiğini Söyledi, Sözlü atışmanın büyümesiyle, Toplantının gündem maddesi olan tüzük değişikliği talebi partililerin fikir ayrılığından dolayı tüzük değişikliğini isteyen partililer ile olumlu bakmayan partililer arasında tartışma yaşandı.
Tartışmanın hararetlenmesiyle ayağa kalkan CHP’lileri yine parti üyeleri tarafından sakinleştirilmeye çalışıldı. Kısa süre gerginlik yaşanan toplantıda partililer güçlükle sakinleştirildi.
CHP Eski İl Başkanı Semih Balaban’ın Konuşmasından öne çıkanlar,
“İSTEDİĞİMİZ GİBİ BİR SÜREÇ OLMADI”
“İstediğimiz gibi bir süreç olmadı. 14 Mayıs’ta seçimi maalesef parlamento çoğunluğu olarak kaybettik. Seçim ikinci tura kaldığın da yine 28 Mayıs’a kadar, dur durak bilmeden bütün çalışmaları yaptık her zaman şunu söylemişimdir. Biz dava insanıyız toplumsal mücadele insanıyız, 9 Nisan’da sıralama açıklandığında, her şeyi bir kenara bıraktık ve dedik ki 14 Mayıs’a kadar tek kelime etmeyeceğiz. 14 Mayıstan sonra 28 Mayıs’a kadar tek kelime etmeyeceğiz dedik etmedik. Çok çalıştık demirci'nin bütün kahvehanelerinde ikinci defa konuşma yaptık. Selendi’nin bütün kahvehanelerinde konuşma yaptık ve neden kemal Bey’e oy verilmesi gerektiğini anlattım. O nedenle artık söz sırası tabanda ve insanlarımızda.
"HİÇ KİMSENİN KADERİ BİR KİŞİNİN İKİ DUDAĞININ ARASINDA OLMAMALI"
“Parti tüzüğünün demokratik olmaması hepimiz için üzücü bir durumdur. Birlik başkanımız burada 2018’deki 9-10 Mart tüzük kurultayında neler yaşandığını ve o tüzük kurultayında nasıl mücadele ettiğimizi birçok arkadaşımız tanıktır. En önemli olgu, demokratik tüzükte ön seçimin olması üyelerin hâkim nezdinde seçimin yapılması, parti emekçilerinin her kesimin teminatıdır. Biz bu teminat için mücadele ediyoruz. Hiç kimsenin kaderi genel merkezde dâhil bir kişinin iki dudağının arasında olmamalı olmasın diye mücadele ediyoruz. Ve bu mücadeleyi de sürdüreceğiz.
"BİZ HERKESİN SİYASET YAPMA HAKKININ GÜVENCE ALTINA ALMAK İSTİYORUZ"
“Yarın ya da öbür gün Ankara’da, büyük bir toplantı yapacağız Türkiye’nin dört bir yanından bu tüzük kurultayı istemine çok ciddi ilgi var herkesin geleceği ve partinin geleceği demokratik yapıdadır. Biz bu demokratikleşmeyi sağlayamadığımız zaman gençler diyecek ki ben bu Parti’de politika yapacağım çalışacağım edeceğim bir kişiye yaranabilirsem gözüne girebilirsem bir yere geleceğim. İnsanlar çalışıyor çalışıyor 47 yıl emek veriyor o emek hiçe sayılıyor. Biz herkesin siyaset yapma hakkının güvence altına almak istiyoruz.”
İşte tüzükte yer alan maddeler;
“5.MADDE: ÜYELERİN GÖREVLERI VE HAKLARI
(1) Partiye yılda 12 -600 TL arasında aidat verirler.
İFADESİ
(1) Partiye yılda 60 -3000 TL arasında aidat verirler.
SEKLINDE DEGISTIRILMIŞTIR.
6.MADDE: ÜYELIĞE BAŞVURMA VE ÜYE YAZIMI
(6) Genel merkez üye kütüğüne kayıtlı olan üyeleri her üç ay da bir il ve ilçe başkanlıklarına bildirir.
HÜKMÜ EKLENMISTIR
15 MADDE: İLCE YÖNETIM KURULU
(3) Parti Meclisi, ilçe yönetim kurulunun talebiyle ilçenin üye, nüfus ve partili seçmen sayılarını da dikkate alarak yukarıda belirtilen yönetim kurulu sayılarını yarı oranına kadar artırabilir.
HÜKMÜ
“SEÇİLMİŞ KİŞİLERIN ICERISINE ATAMA YAPARAK SAYIYIARTTIRMAK YÖNETIMLERIN GÜCÜNÜ AZALTACAGI”
GERKÇESI ILE CIKARILMISTIR.
17 MADDE: il YÖNETIM KURULU
(3) Parti Meclisi, İl yönetim kurulunun talebiyle ilin üye, nüfus ve partili seçmen sayılarını da dikkate alarak yukarıda belirtilen yönetim kurulu sayılarını yarı oranına kadar artırabilir.
HÜKMÜ
“SECILMIS KISILERIN İÇERİSİNE ATAMA YAPARAK SAYIYI ARTTIRMAK YÖNETEMLERİN GÜCÜNÜ AZALTACAGI”
GERKÇESİ İLE ÇIKARILMIŞTIR.
18 MADDE:"İL-İLÇE BASKANI VE YÖNETİM KURULLARINAİLİŞKİN ORTAK HÜKÜMLER"
(2) Örgüt başkanı, yönetim kurulu üyeleri arasından il - ilçe sekreterini, saymanını, eğitim sekreterini, bilişim sorumlusunu yeteri kadar başkan yardımcısını ve bunların görev alanlarını belirler.
HÜKMÜ,
(2)Yönetim kurulu, yönetim kurulu üyeleri arasından il - ilce sekreterini, saymanını, eğitim sekreterini, bilişim sorumlusunu yeteri kadar başkan yardımcısını gizli oy ile seçer ve bunların görev alanlarını belirler.
ŞEKLINDE DEĞİŞTİRİLMİŞTIR.
22 MADDE: MERKEZ YÖNETIM KURULU
(2)Genel Başkan Yardımcıları ve Genel Sekreter, Parti Meclisi üyeleri arasından Genel Başkan tarafından seçilir. Genel Başkan Yardımcılarının sayısı ve görev alanları Genel Başkan tarafından belirlenir.
HÜKMÜ
(2) Genel Başkan Yardımcıları ve Genel Sekreter, Parti Meclisi üyeleri arasindan parti meclisi tarafından gizli oyla seçilir. Genel Başkan Yardımcılarının sayısı ve görev alanları Genel Başkan tarafından belirlenir.
ILE
(3) Merkez Yönetim Kurulu üyeleri Genel Başkan tarafından ya da Parti Meclisinin 1/3'ünün yazılı önerisi ve 2/3'ünün oyuyla görevlerinden alınabilir. Genel Başkan, yerlerine yenilerini seçer.
HÜKMÜ
(3) Merkez Yönetim Kurulu üyeleri Genel Başkan tarafından ya da Parti Meclisinin 1/3'ünün yazılı önerisi ve 2/3'ünün oyuyla görevlerinden alınabilir. Parti meclisi, yerlerine gizli oyla yenilerini seçer.
İLE DEĞİŞTİRİLMİŞTİR.
25 MADDE:"GÖREVDEN ALMA
İtirazın kabulü için üye tamsayısının üçte iki çoğunluğu gerekir; aksi takdirde itiraz reddedilmiş olur.
İFADESI
İtirazın kabulü için üye tamsayısının salt çoğunluğu gerekir; aksi takdirde itiraz reddedilmiş olur.
İLE DEĞİŞTİRİLMİŞTİR.
27 MADDE: KADIN KOLLARI, GENÇLİK KOLLARI
Genel Merkez de kadın kolları genel başkanlığına ve gençlik kolları genel başkanlığına, partinin yıllık bütçesinden yeter miktarda pay ayırır.
IFADESI
Genel Merkez de kadın kolları genel başkanlığına ve gençlik kolları genel başkanlığına, partinin yıllık bütçesinden en az %10 pay ayırır.
İLE DEĞİŞTİRİLMİŞTİR.
30 MADDE: DANISMA KURULLARI
İl, ilçe danışma kurulu toplantıları ertelenemez.
HÜKMÜ“YÖNETIMLERIN VERIMLI CALISMASINI SAGLAMAK AMACIYLA” Eklenmiştir.
31 MADDE: İL BASKANLARI TOPLANTISI
"Ertelenemez.”
HÜKMÜ “YÖNETIMLERIN VERIMLI ÇALISMASINI SAGLAMAK AMACIYLA” Eklenmiştir.
42 MADDE: SEÇIMLERDE KULLANILACAK OY PUSULASI VEOYLAMA
(2) Gündemin çalışma raporu ve görüşmeler maddesine geçilmeden önce kongre üye tamsayısının onda birinin yazılı önerisi üzerine blok liste usulü ile seçimlerin yapılmasına karar verilebilir.
HÜKMÜ
(2) Gündemin çalışma raporu ve görüşmeler maddesine geçilmeden önce kongre üye tamsayısının salt çoğunluğunun yazılı önerisi üzerine blok liste usulü ile seçimlerin yapılmasına karar verilebilir.
İLE DEĞİŞTİRİLMIŞTİR.
52 MADDE: TBMM ÜYELİĞİ İÇİN ADAYLARIN SAPTANMASI
(1) TBMM üyeliği için adayların belirlenmesinde yöntemler, önseçim, aday yoklaması ve merkez yoklamasıdır. Önseçim ve aday yoklaması, öncelikli yöntemlerdir.
HÜKMÜ
(1) TBMM üyeliği için adayların belirlenmesinde öncelikli yöntemler, Ön seçim ve aday yoklaması yöntemleridir.
iLE
Parti Meclisi, önseçim ya da aday yoklaması yapılan bir seçim çevresindeki aday listesinde, merkez adaylığı için Siyasi Partiler Kanunundaki ilkelere görev yeteri kadar sıra ayırabilir.
54 MADDE: CUMHURBAŞKANI ADAYININ SAPTANMASI
(1) Cumhurbaşkanı adayı seçmen yoklaması, aday yoklaması, merkez Parti Meclisi karar verir.
HÜKMÜ
(1) Cumhurbaşkanı adayı öncelikle seçmen yoklaması, önseçim, aday yoklaması yöntemlerinden biriyle belirlenir. Hangi yöntemin uygulanacağına Parti Meclisi karar verir. Ancak, aday belirlenmesinde merkez. Yoklaması yöntemi parti meclisinin gizli oyla yapacağı oylamada üye tam sayısının dörtte üç çoğunluğu ile karar alması halinde uygulanır.
ILE
(3)Yöntemlerin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.
HÜKMÜ
(3)Yöntemlerin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar merkez yoklamasına dair bu maddede yer alan hüküm saklı kalmak üzere yönetmelikle belirlenir.
İLE DEĞİŞTİRİLMİSTİR.
55 MADDE:"YEREL SEÇİMLERDE ADAYLARIN SAPTANMASI
(1)Yerel seçimlerde adaylar önseçim, aday yoklaması ve merkez yoklaması yöntemleriyle saptanır. Hangi seçim çevresinde hangi yöntemin uygulanacağına örgütün görüşünü de alarak Parti Meclisi
karar verir.
HÜKMÜ
(1)Yerel seçimlerde adaylar önseçim, aday yoklaması yöntemleriyle saptanır. Hangi seçim çevresinde hangi yöntemin uygulanacağına örgütün görüşünü de alarak Parti Meclisi karar verir. Ancak, aday belirlenmesinde merkez yoklaması yöntemi parti meclisinin gizli oyla yapacağı oylamada üye tam sayısının dörtte üç çoğunluğu ile karar alması halinde uygulanır.
ILE
(3) Merkez yoklamasında adaylar Parti Meclisince saptanır. Parti Meclisi bu yetkisini ilçe seçimleri için il yönetim kurullarına, belde seçimleri için ilçe yönetim kurullarına devredebilir.
HÜKMÜ
(3)Merkez yoklamasında adaylar birinci fıkranın cümlesinde belirlenen son esasa göre Parti Meclisince saptanma. Parti Meclisi bu yetkisini ilce seçimleri için il yönetim kurullarına, belde seçimleri için ile yönetim kurullarına devredebilir. Merkez yoklaması ile aday belirlenmesi yetkisinin devri için de birinci fıkranın son cümlesi hükmü uygulanır.
İLE DEĞİŞTİRİLMİŞTİR.” denildi