Sağlıktaki Teknolojik Dönüşüme Öncülük Edecek
Türkiye'deki teknoloji geliştirme merkezlerinin (TEKMER) sayısı, her geçen gün artıyor. İlaç, tıbbi cihaz, medikal, biyoteknoloji, genetik, robotik ve yazılım temalarında faaliyet gösteren Sağlık Bilimleri Üniversitesi TEKMER, resmi olarak açıldı. KOSGEB tarafından desteklenen TEKMER sayısı, 17'ye çıktı.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi TEKMER'in resmi açılışını Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank gerçekleştirdi. Bakan Varank, yeni TEKMER'in teknoloji tabanlı girişimleri ile sağlıkta yaşanan teknolojik dönüşüme öncülük edeceğini söyledi.
GATA yerleşkesindeki açılış törenine Bakan Varank'ın yanı sıra TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Keçiören Kaymakamı Mehmet Akçay, Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, rektör yardımcıları, akademisyenler, TEKMER'de yer alan işletme temsilcileri, girişimciler ve öğrenciler katıldı.
Törende konuşan Bakan Varank, özetle şunları söyledi:
AÇILIŞLAR SÜRECEK:
Bugüne kadar KOSGEB'in destekleriyle 17 tane TEKMER kurduk. Son 4 ayda şahsen benim resmi açılışına katıldığım TEKMER sayısı 3'e ulaştı. Kısmetse önümüzdeki haftalarda bu açılışları sürdüreceğiz. Sağlık Bilimleri Üniversitesi TEKMER'i de planlama aşamasından itibaren bizim yakın takip ettiğimiz bir TEKMER. Buraya personel giderlerinden tefrişata, makine, teçhizattan, eğitim ve danışmanlık giderlerine kadar birçok kalemde kapsamlı destekler verdik, bu desteklerimizi de sürdüreceğiz.
ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYACAK:
Tabii Sağlık Bilimleri Üniversitesi sağlık alanında öncü bir marka. Bu marka üniversitenin TEKMER'i de teknoloji tabanlı girişimleri ile sağlıkta yaşanan teknolojik dönüşüme önümüzdeki dönemde öncülük edecek. Ülkemizin ilaç ve tıbbi cihaz sektörlerinde dışa bağımlılıktan kurtulmasında elini taşın altına koyacak. Zaten burada yer alan teknoloji tabanlı girişimler, geliştirdikleri ürünlerle daha şimdiden uluslararası alanda ses getirmeye başladılar.
YANINIZDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ:
Örneğin İmed Cerrahi teknoloji firması 2022 yılı Avrupa'nın en iyi ortopedik çözüm sağlayıcısı ödülünü kazandı. Octagram, teknoloji ve danışmanlık firması, 7. Dünya Müslüman Sağlık Toplulukları Kongresinde en iyi 4. start-up seçildi. Buradaki girişimcilerimizin daha birçok başarıya imza atacağından benim hiç şüphem yok. Biz bu kürsüden şu çağrıyı tekrarlamak istiyoruz; siz yeter ki gayretinizi gösterin. Siz yeter ki bu alanlarda çalışın. Biz tüm imkanlarımızla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak sizlerin yanında olmaya devam edeceğiz.
TÜRK UZAY YOLCUSU:
Tabii bizim bakanlık olarak Sağlık Bilimleri Üniversitesiyle yaptığımız çalışmalardan değerli rektörümüz bahsettiler ama bir konuyu atladılar, onu da ben bu kürsüden söylemiş olayım. Biliyorsunuz yakın zamanda Cumhuriyetimizin bu 100. yılında bir Türk vatandaşını uluslararası uzay istasyonuna göndereceğiz ve orada bilimsel deneyler bu arkadaşımız gerçekleştirecek. Bu Türk uzay yolcularının seçiminde Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nin bize çok ciddi katkıları oldu. Uzay ve havacılık alanında çok ciddi testleri, psikolojik testleri, Sağlık Bilimleri Üniversitesi ile beraber gerçekleştirdik. Bu manada ben kendilerine çok teşekkür ediyorum.
CUMHURBAŞKANIMIZ AÇIKLAYACAK:
Adaylarımız aslında belli, yakın zamanda da inşallah Sayın Cumhurbaşkanımız kamuoyuyla bu isimleri paylaşmış olacak. Türkiye 100. Yılında bir vatandaşını uluslararası uzay istasyonuna gönderecek. Bir Türk vatandaşı ay yıldızlı al bayrağımızı uluslararası uzay istasyonunda en güzel şekilde temsil edecek. O da hayırlı uğurlu olsun diyorum.
NEW YORK'A GİTMESİN KEÇİÖREN'E GELSİN:
Tabii teknolojiden bahsediyoruz. Biliyorsunuz bazıları teknolojiyi aramak için New York'a gidiyorlar. New York'ta ne teknolojisi var ben bilmiyorum ama ben Teknoloji aramaya yurt dışına gidenlere buradan bir çağrıda bulunayım; bakın biz Keçiören'deyiz. Ben eski bir Keçiörenliyim. Yakın zamanda Keçiören belediye başkanımızla birlikte çok güzel bir bilim merkezi açtık. Gençlerimiz orada sabahlara kadar o merkezde bilimsel faaliyetler gerçekleştiriyorlar. Teknoloji atölyelerine katılıyorlar, işte TEKMER'i bugün burada yine Keçiören'de açıyoruz. Onun için Keçiören belediye başkanımız da misafirperverdir. Teknoloji görmek isteyen New York'a kadar gitmesin gelsin Keçiören'e hem bilim merkezini ziyaret etsin hem TEKMER'i ziyaret etsin, buralardan istifade etsin diyorum.
SİNERJİK YAKLAŞIMLAR
TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, dünyanın pek çok milyar dolar değerlemeye ulaşan unicornlar çıktığını ifade ederek 'İşte bunların yeri TEKMER gibi bu tür merkezler. Bizden çıkmıyor demiyoruz. Bizden de ziyadesiyle çıkıyor ve şu an için tohumlarını ektiğimiz bir dönem yaşıyoruz ve inanın önümüzdeki 10 yıllarda çok ciddi anlamda buradan üretimler alacağız. Çünkü gençliğimize, girişimcimize, akademisyenlerimize ve bunların ortaya çıkardığı sinerjik yaklaşımlara ziyadesiyle inanıyoruz.' dedi.
YÜKSEK KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLER
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl de TEKMER bünyesinde geliştirilecek olan projelere değindiği konuşmasında, 'Projeler, sanayi-akademi iş birlikleri, start-up ve scale-up şirketleriyle yapılacak olan ortak projelerle halihazırda üretilen yüksek katma değerli ürünlerin fikri sınai mülkiyet haklarının korunması ve ticarileştirilmesine, mevcut kapasitenin ve verimin artırılmasına katkı sağlayacaktır.' değerlendirmesinde bulundu.
FAHRİ DOKTORA SÜRPRİZİ
Rektör Erdöl konuşmasında üniversitenin tıbbi cihaz test ve kalibrasyon laboratuvarının kuruluşu konusunda Bakan Varank'ın desteklerinden bahsederek 'Ben kendilerine şöyle bir teklifimizi arz ediyorum, eğer kabul buyururlarsa bir sonraki programda senatomuz da uygun görürse, kendilerine bir fahri doktora takdim ve arz etmek isteriz.' dedi.
'LİMİTLERİN SONUNA GELDİK' ESPRİSİ
Bakan Varank da konuşmasında Rektör Erdöl'ün fahri doktora teklifine atıfta bulunarak 'Son olarak rektörümüz test ve kalibrasyon merkezinden bahsettiği çok önemli bir proje inşallah biz İSKA ile bu projeyi destekleyeceğiz ama hocam destek limitlerimizi sonuna geldik. Ötesine geçme şansımız yok.' esprisini yaptı.
ŞEREF DUYARIZ
Daha sonra konuşmasına devam eden Varank, 'Onun için çok nazik bir şekilde çok şerefli şeref duyacağımız bir şekilde bize fahri doktora teklif ettiniz, inşallah senato böyle bir karar alır ama burada vereceğimiz desteğe bunun etkisi olmaz. Onu da bu kürsüden söylemiş olayım. Orada objektif değerlendirmelerimiz var.' dedi.
YÜZDE 85 DOLULUK
Sağlık Bilimleri Üniversitesi TEKMER, Sağlık Bilimleri Üniversitesi ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sağlık Teknokent A.Ş. ortaklığında kuruldu. İlaç, Tıbbi Cihaz, Medikal, Biyoteknoloji, Genetik, Robotik ve Yazılım temalarında faaliyet gösterecek TEKMER, geçen yıl başında faaliyetlerine başladı. TEKMER'de işletmeler için doluluk oranı yüzde 85'e girişimciler için doluluk oranı da yüzde 80'e ulaştı.
17 TEKMER KURULDU
TEKMER'ler; girişimcilere ve işletmelere ön inkübasyon, inkübasyon, inkübasyon sonrası süreçlerde; iş geliştirme, mali kaynaklara erişim, yönetim, danışmanlık, mentörlük, ofis ve ağlara katılım gibi hizmetler sağlıyor. KOSGEB'in 5 yıl süreli TEKMER Destek Programı kapsamında işletici kuruluşa mobilya ve donanım, ortak kullanıma yönelik makine-teçhizat ve yazılım giderleri, personel giderleri, eğitim, danışmanlık, organizasyon ve tanıtım giderleri için toplamda 6 milyon liraya kadar destek veriliyor. KOSGEB, bu destek programı ile 17 TEKMER'in kurulumunu sağladı.
Bakan Varank törenin ardından TEKMER'de bulunan işlikleri ziyaret etti, burada geliştirilen teknolojiler hakkında bilgi aldı.