Okul Fobisi Ziller Çalmadan Önlenmeli
Eğitim kurumlarının açılmasına az bir zaman kala ilk defa okula başlayacak çocukların korkusunun giderilmesi gerektiğini söyleyen Psikolog Nebahat Gülsün, "Okul fobisi yaşayan çocuklar mutsuz olur, enerjisi azalır, derslere ve ödevlere ilgi gösteremez" dedi.
HABER MERKEZİ- Eğitim kurumlarının açılmasına az bir zaman kala ilk defa okula başlayacak çocukların bir çoğunda değişik düzeylerde görülen ve 'Okul Fobisi' olarak bilinen kaygının, ziller çalmadan önce önlenmesi isteniyor. İlk defa okulla tanışacak olan çocuklarda gözlenen okul fobisinin nedenleri ve nasıl önlenebileceği hakkında bilgi veren Psikolog Nebahat Gülsün, 'Okul fobisi yaşayan çocuklar mutsuz olur, enerjisi azalır, derslere ve ödevlere ilgi gösteremez, onun için önceden önlem almalı ve çocuğu okula hazırlamalıyız' dedi. Psikolog Nebahat Gülsün şu bilgileri verdi: 'Çocukların okuldan korkusu aslında bir tür ailesinden, sevdiklerinden ayrılma kaygısıdır. Böyle bir durumda çocuk okula gitmeyi reddedebilir ya da yaşadığı korku ve kaygı nedeniyle büyük güçlükler çeker. Bu fobinin üç temel nedeni vardır; Ayrılık Kaygısı, Ben Merkezci Çocuk ve Genetik Etki. Okul fobisi olan çocukta ilgi ve enerji kaybı, genel mutsuzluk hali, sinirlilik, içe kapanık olma durumu, nedensiz ağlama, baş ve karın ağrılarından yakınma, mide bulantısı, iştahsızlık, uykusuzluk, ödevlere ilgisizlik gözlenir.
'AİLENİN ETKİSİ BÜYÜK'
Psikolog Nebahat Gülsün, okul fobisi yaşayan çocuklarda ebeveyn davranışlarının da etkisi olduğunu ifade ederek açıklamasını şöyle sürdürdü: 'Çocuğun olduğu kadar ebeveynlerin de, özellikle annenin çocuğa bağımlı olması söz konusu olabilir. Ev içinde baskılı kaygılı ortamlar olabilir, örneğin yeni bir kardeşin dünyaya gelecek olması veya gelmesi, çocuğun bu süreci henüz anlayamamış olması, aile içinde bir yakının kaybı veya yaşanan hastalıklar gibi birçok faktör tetikleyici olabilir. Yapılması gerekenler ise şunlardır; İlk önce çocuğun korkusunu anlamalıyız ve bu durumu küçümsememeliyiz, çocuğa okulu tanıtmakla işe başlamalıyız, çocuk aslında okulu tanımadığı ve ne yapacağını bilmediği için korku duymaktadır, ona neden okula gittiğini, öğretmenin kim olduğunu uygun bir dille anlatmalıyız, ilk kez tanışacağı sınıf, öğrenci, ders gibi terimlerin ne anlama geldiğini açıklamalıyız. Okula gitmek istemediğinde ısrar etmeliyiz ve bu ısrarda kararlı olmalıyız, çocuk farklı bir seçeneği olmadığını anlamalı. En önemlisi çocukla okul korkusu hakkında konuşulmalıdır, bu konuşma çocuğu küçümsemeden yapılmalıdır ve bu korkunun birçok çocuk tarafından yaşanabileceği mutlaka belirtilmelidir. Bu aşamada ondan öğrenmemiz gereken en önemli şey onu tam olarak neyin kaygılandırdığıdır. Bu soruyu mutlaka çocuğa yönelterek asıl kaygının neye karşı duyulduğunu öğrenmemiz gerekir. Tüm bunlara rağmen okul, öğretmen ve ebeveyn işbirliği dahilinde çocuğun okula uyumu yine sağlanamıyorsa sorun derinleşmeden çocuk için mutlaka bir uzmandan psikolojik destek alınmalıdır.'