MCBÜ ile Manisa İMO arasında işbirliği protokolü imzalandı!
Manisa'nın tüm ilçelerinde bulunan betonarme konut yapılarının risk açısından önceliklendirme çalışmaları için Manisa Celal Bayar Üniversitesi ve Manisa İnşaat Mühendisleri Odası (Manisa İMO) arasında iş birliği protokolü imzalandı.
İmza töreninde MCBÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç, Manisa İMO Başkanı Dilek Yeltin, yönetim kurulu üyeleri Barış Ali Çınar ve Uğur Güllü ile İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Halil Nohutcu, Doç. Dr. Mustafa Erkan Turan, Dr. Öğretim Üyesi Ender Başarı, Arş. Gör. Taha Yasin Altıok, Arş. Gör. Betül Çelik Üstüner, hazır bulundu.
Protokol imza töreninde konuşan Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç, asrın felaketi olan Kahramanmaraş depremlerinde yaşanan can kayıplarına vurgu yaparak, önemli bir deprem bölgesi olan Manisa'da bu kayıpların yaşanmaması adına süreci çok önemsediklerini vurguladı. Tüm çalışmaların akademik ve teknik bir bakış açısı ile yapılacağını, bu süreçte İnşaat Mühendisliği bölümü ile birlikte Manisa İMO'nun çalışmalara sağlayacağı katkının oldukça önemli olduğunu ifade ederek projede yer alacak yaklaşık 100 inşaat mühendisine üniversite tarafından eğitim verildiğini ve başarılı olanların hem saha da hem de büro çalışmalarında yer alacaklarını belirterek başarı temennisinde bulundu.
Manisa İMO başkanı Dilek Yeltin ise oda olarak bu sürece olan inançlarını ve bu çalışmanın bir parçası olmaktan mutlu olduklarını ifade ederek yaklaşık 40 inşaat mühendisi ile saha çalışmaları yapacaklarını ve gerçekleşecek çalışmaların Manisa için oldukça önemli olduğunu beyan etti. Üniversite ile geçmişten bu yana yapılan iş birliklerini anlatan Yeltin, bu çalışmada da sürece tam destek vereceklerinin altını çizdi.
Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi arasında imzalanan protokolün bir parçası olacak şekilde Manisa İnşaat Mühendisleri Odası ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi arasında da imzalanan protokolde, Manisa İnşaat Mühendisleri Odası ilk etapta eğitimini başarı ile tamamlayan 40 inşaat mühendisi ile sürece katkı sağlayacak. Bununla birlikte yaklaşık 60 inşaat mühendisi ise farklı kamu kurumlarından sürece dahil edilecek. Yapıların risk önceliklendirme çalışmaları genel olarak saha çalışması ve büro çalışması olarak ikiye ayrılırken sürece dahil olan inşaat mühendisleri geliştirilen yazılımı kullanarak yapıları inceleyecek ve saha çalışmalarında bulunacaklar. Yapıların risk açısından önceliklendirilmesi sürecinde, hızlı değerlendirme tekniklerinin kullanımı, binaya ait projelerin incelenmesi ve saha çalışmaları inşaat mühendisleri tarafından yürütülecek. Bu çalışmalar esnasında yapılardan karot alımı, donatı sıyrılması gibi tahribatlı deneyler yerine tahribatsız deneyler yapılacak yanı sıra incelemeler tamamlandığında detaylı ele alınması gereken ve çok riskli olduğu düşünülen yapılar önceliklendirilecek. Tüm çalışmalar, eğitim alarak yapılan sınavda başarılı olan ve sisteme kayıtlanmış yaklaşık 100 inşaat mühendisi tarafından yürütülecek.