Manisa İl Sağlık Müdürü Karaca Açıkladı! 199 Kişiye Erken Teşhis Konuldu
Manisa'da 2022 yılında yaklaşık 70 bin kişiye yapılan ücretsiz kanser taraması sonucunda 199 kişiye erken teşhis konularak tedavilerine başlandığı açıklandı.
Manisa il Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Erol Karaca 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftasında İl genelindeki kanser taramaları hakkında açıklamalarda bulundu. 2022 yılında Manisa ili genelinde yaklaşık 70 bin kanser taraması yapıldığını söyleyen Karaca bu testlerde toplam 3638 kişinin sağlık kuruluşuna sevk edildiğini ve taramalar sayesinde 199 kişinin erken teşhis edildiğini söyledi.
Günümüzde kanserin tedavisinde en önemli farkı erken teşhisin ortaya koyduğunu ifade eden İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Erol Karaca 'Müdürlüğümüz 2022 yılında 24 bin 629 meme, 35 bin 798 kalınbağırsak, 9 bin 283 rahim ağzı kanseri taraması olmak üzere toplam 69710 tarama yaptı. Taramalarda tanı konulan hastaların tedavisine başlandı.' dedi.
Henüz kanser taraması yaptırmamış veya düzenli yaptırmayan vatandaşlarımız için Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezlerinin (KETEM) bulunduğu ilçeleri vurgulayan Karaca: 'İlçelerimizdeki nüfus yoğunluğu ve ilçelerin konumunu dikkate alarak planlanan 5 ilçe Sağlık Müdürlüğümüzdeki KETEM birimlerinde ileri teknolojiye sahip dijital mamografi cihazları bulunuyor. Bu birimlerde bahsi geçen bu kanser türlerinin taramaları konusunda ücretsiz hizmet veriliyor. İlimizde bu kanser tarama merkezleri Yunusemre, Şehzadeler, Turgutlu, Akhisar ve Salihli İlçe Sağlık Müdürlükleri bünyesindedir. Diğer ilçelerimizden gelen vatandaşlarımız da bu merkezlerde rahatlıkla hizmet alabiliyor.' dedi. Aynı zamanda ilçelerdeki devlet hastanelerinde de bu taramalar yapılabiliyor.
Manisa İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Erol Karaca, Toplumda vakaların erken tespit edilebilmesi için 40-69 yaş arası kadınlara meme kanseri taramasının 2 yılda bir, 30-65 yaş arası kadınlarda serviks kanseri taramasının 5 yılda bir, 50-70 yaş arası erkek ve kadınlarda 2 yılda bir GGT testiyle ve 10 yılda bir kolonoskopi ile kanser taraması yapılmasının gerekliliğini vurguladı.
Günümüzde kanserin yüzde 30 ila 50'si önlenebilir olduğunu ve bilinçli bir toplumda bu oranların daha da yükseleceğini belirten Müdür Erol Karaca: 'Tüm kanser vakalarının sadece %5-10'u genetik kusurlardandır. Geri kalan % 90-95'i ise çevreye ve yaşam biçimine bağlıdır. Kanserden ölümlerin yaklaşık üçte biri; başlıca beş davranış ve beslenme ile ilgili risk faktörlerinden kaynaklanmaktadır: fazla kilolu ya da şişman (obez) olma, meyve ve sebzeyi az tüketme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün kullanımı ve alkol kullanımı. Tütün kullanımı kanser için en önemli risk faktörüdür ve kanser ölümlerinin yaklaşık %22'sinden sorumludur.' İfadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)