Asrın felaketinin 1.yılı! Acısı Dün Gibi Taze...
6 Şubat 2023 tarihinde dokuz saat arayla meydana gelen, merkez üsleri sırasıyla Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki 11 ili etkisi altına alan Asrın Felaketinin üzerinden bir yıl geçti.
Türkiye'nin yaşadığı en büyük felaketlerden olan Kahramanmaraş merkezli depremlerinin ardından bir yıl geçti. Binlerce insanın hayatını kaybettiği, ekonomik olarak ülkenin bitme noktasına geldiği, büyük travmaların yaşandığı 6 Şubat depremi unutulmadı.
Türkiye, geçen yıl şubat ayında "asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin acısıyla sarsıldı. 14 milyon vatandaşı doğrudan etkiledi. İşte bugün o depremin yıldönümü…
"Asrın felaketi" olarak tanımlanan, on binlerce insanın hayatını kaybettiği 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremler, Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Elazığ ve Hatay'da can kayıplarına yüzbinlerce yıkımlara yol açtı.
BUGÜN O DEPREMİN YILDÖNÜMÜ
Kahramanmaraş'ta 6 Şubat 2023'te saat 04.17'de merkez üssü Pazarcık ilçesi olan 65 saniye
7.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Korkunç gecede çok sayıda bina yıkılırken, vatandaşlar enkaz altında kaldı. Depremin korkusu, acısı yaşanırken bu kez de 9 saat 7 dakika sonra saatler 13.24'ü gösterirken merkez üssü Elbistan olan 45 saniye süren 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandı.
RESMİ KAYITLARA GÖRE 53 BİN 537 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Kahramanmaraş'ın yanı sıra Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Adana, Malatya ve Elazığ'ı vuran asrın felaketinde resmi kayıtlara göre 53 bin 537 kişi hayatını kaybetti, 107 bin 213 kişi yaralandı.
TÜRKİYE KARANLIĞA GÖMÜLDÜ
Depremin merkezi Kahramanmaraş olan, o gece adeta kıyamet senaryosunu yaşadı.
İnsanlar korkudan ve panikten ne yapacağını şaşırdı...
7 GÜN SÜREYLE MİLLİ YAS İLAN EDİLDİ
14 milyon vatandaşı etkileyen deprem nedeniyle Türkiye, uluslararası yardımı da içeren 4. seviye alarm verdi. Deprem sonrası 93 ülkeden arama kurtarma ekipleri bölgede çalışmalara katıldı. Ülke genelinde 7 gün süreyle milli yas ilan edildi.
OHAL KARARI ALINDI
Ülke genelinde 7 gün süreyle milli yas ilan edilirken, deprem bölgesinde ise OHAL kararı alındı.
650 bin personel görev yaptı
DEVLET, VATANDAŞIN YANINDAYDI
Tüm kamu kuruluşları, mahalli idareler, sivil toplum kuruluşları ve gönüllülerin seferber olduğu deprem sonrası, bölgeye su, gıda, ilaç ve giyecek başta olmak üzere tüm yaşam malzemeleri hızla gönderildi.
Depremlerde yıkılan 38 bin 901 binada arama, yaşam olduğu belirlenen 26 bin binada arama kurtarma faaliyeti gerçekleştirildi. Bölgede müdahale çalışmaları kapsamında 11 bin 488'i uluslararası, 35 bin 250'si arama kurtarma, 142 bini güvenlik personeli olmak üzere toplam 650 bin personel görev yaptı. Bölgede çadır kentler kuruldu daha sonra konteyner kentte yapıldı.
11 İLDE YENİ KONUTLAR
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, depremde evleri hasar gören vatandaşların konut ihtiyacını karşılamak için 11 ilde proje çalışması yaptı. Depremzede vatandaşlar için yapımı süren toplu konutlarda ise çalışmalar devam ediyor.
ACILAR HALA KONUŞULUYOR
Asrın Felaketi sadece 11 ili değil Türkiye'de sosyal, ekonomik ve psikolojik olarak vatandaşları çok etkiledi. Deprem bölgelerinde en büyük sorun göç oldu. Büyük bir göç problemi ile karşı karşıya kalan deprem bölgelerinde sosyal denge altüst oldu
UMARIZ ŞEHRİMİZ VE ÜLKEMİZ BÖYLESİ BİR FELAKETİ YENİDEN YAŞAMAZ
Acı hatıralarla dolu bu günlerde, depremzedeleri anıyor ve deprem bilinci konusundaki çalışmaların öneminin altını çiziyoruz. Bu felaket, bölge halkında derin izler bırakarak, deprem riskine karşı toplum bilincini artırmaya yönelik önlemlerin de önemini bir kez daha hatırlatıyor.
UNUTMAYALIM
Unutulmamalı ki, deprem öncesi hazırlık, deprem anında doğru davranış ve sonrasında hızlı müdahale, can kaybını ve hasarı en aza indirecek temel unsurlardır.